вівторок, 16 березня 2021 р.

Свято українського вареника, або українська Масляна.

В Україні, як і в багатьох країнах світу, Масляну святкують віддавна. А от традиція їсти млинці під час святкувань - не така вже й українська.

Масляна або Масляниця - традиційне свято, що припадає на останній тиждень перед постом. Як і в багатьох інших країнах, в Україні "масляні" дні асоціюються з млинцями, які готують різноманітними способами.Втім, історично для українців під час святкувань млинці не були властивими. Цей звичай прийшов на територію України з Росії. Значно популярнішими на Масляну тут були вареники. Те, що з самого початку головною стравою на Масляну в Україні стали не млинці, пояснюється просто - вареники історично більш популярна ритуальна страва для українців, - кажуть експерти-фольклористи. В останній тиждень перед постом їх готували різноманітними способами. Один з найпопулярніших - вареники з сиром, запечені зі сметаною та маслом.

У нашій Жовківській ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 також святкували Масляну учні 4-А класу із класним керівником Жук Марією Григорівною. Чудові батьки організували для дітей майстер-клас із ліплення вареників, що принесло масу задоволення усім - і дорослим (батькам і вчителям), і дітям. Учні розповідали також легенди про виникнення вареників, цікаві факти та вірші і гуморески про цей кулінарний шедевр. І, звичайно, не обійшлося без пісні - бо усі люблять співати, а пісні про вареники - виконували із особливим захопленням. 






Ідилія "Вареники" Саул Черніховський



























Немає коментарів:

Дописати коментар