суботу, 9 травня 2020 р.

Складаємо СЕНКАН

           Дорогі друзі! Пропоную вам виконати цікаве завдання - створити сенкан із словами   "музика", "композитор", "мистецтво", "художник", "архітектор" (на ваш вибір, будь-які слова обираємо), або самостійно підбираємо  для свого сенкану ім'я (прізвище) відомого митця, назву стилю (класицизм, готика, т.д.) чи назву жанру в музиці. Власне, для мене важливо - саме СТВОРЕННЯ сенкану, процес, ваша творчість, тому з темою я вас не обмежую.
Що ж таке сенкан? Хочу вам нагадати  його історію і даю фотозразки  для написання сенкану.

Сенкан (синкан, синкант) — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово ”сенкан” походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків. 

З великою мірою упрощення, сенкан можна охарактеризувати як особливу форму білого вірша. Це короткий поетичний твір, жанр в японському стилі, що складається з п’яти рядків і пишеться за визначеними правилами.
Винайдено сенкан в США на початку ХХ ст. Основоположницею жанру і творцем цієї поетичної форми є американська поетеса Аделаїда Крепсі(1878-1914), пошановувачка східної культури, словесник, викладач основ поетики. Книга «Сто віршів Стародавньої Японії» та знайомство з японськими жанрами хоку і танка надихнули її на створення власного оригінального поетичного стилю – стансу, який складався з п’яти рядків і містив 22 склади. Сенкани ввійшли до її збірника «Поезія» («Verse»), який був виданий в 1914 році вже після смерті поетеси, скоро став надзвичайно популярним у всьому світі та кілька разів перевидавався. Американське походження цієї форми під впливом японських мініатюр призвело до того, що іноді сенкан ще називають «американське хоку».
УСПІХІВ ВАМ!!!!!!!   ЧЕКАТИМУ НА ВАШІ КРЕАТИВНІ РОБОТИ!





Немає коментарів:

Дописати коментар