неділя, 16 червня 2019 р.

Хмара слів як засіб візуального аналізу текстів у навчальному процесі


Хмара тексту або хмара слів — це візуалізація частоти слів у тексті у вигляді зваженого списку. Хмара слів – це один із способів візуалізації текстової інформації, який успішно можна використати в навчальній роботі. Сервісів для створення хмари слів досить багато.
Особливу візуальне уявлення та розповсюдження терміна «хмара тегів» почалося в першому десятилітті 21 століття. А, взагалі, "хмарка тегів" почала активно застосовуватись у зв'язку з розвитком сайтів орієнтованих на соціальний трафік (так званий web2.0).
Кольорова хмара зі слів привертає увагу до об'єкта і змушує зосередиться на матеріалі.  Хмара містить в собі як візуальну інформацію (наприклад, форма хмари), так і змістове навантаження – сам текст.
Робота над «хмарою» будується за певними етапами:
-       введення поняття,
-       визначення ключових слів по вихідним параметрам,
-       асоціативним методом підбору образу,
-       створення хмари.
Порядок етапів може змінюватися в залежності від шляху формування поняття – дедуктивного або індуктивного.
Можливість використання «хмари слів» на уроці:
-       У «хмару» можна записати тему уроку, яку учні повинні визначити;
-       Учні можуть попросити скласти істинні висловлювання з певної теми;
-       «хмара» може виступати опорним конспектом;
-       Можна запропонувати учням прочитати в «хмарі» головне запитання, на яке необхідно знайти відповідь протягом уроку;
-       Учням можна запропонувати створити словникову «хмару» на основі нещодавно вивчених понять;
-       «хмару» вдало можна застосувати на етапі рефлексії уроку тощо.
-       До найбільш популярних сервісів для створення «хмари» належать: Word ItOut, Tagxedo, Tagul, WordArt, WordCloud, magechef.
          Word ItOut – сервіс для створення хмари слів, функціонал якої дозволяє створити текстову хмару не лише скопійованого тексту або посилання, але і з таблиці. Також, можна вибирати як буде в генерованій хмарі представлений текст: слова, що найчастіше зустрічаються, виділяються кольором і більшим розмірів шрифту, або текст представляється в тому вигляді як був введений, незалежно від частоти слів. Сервіс не вимагає реєстрації. Колір фону, тексту і розмір слів легко змінюється.













































Немає коментарів:

Дописати коментар