середа, 13 квітня 2016 р.

Хоровий спів зміцнює імунну систему і допомагає побороти рак

Хоровий спів може допомогти пацієнтам із онкологічними захворюваннями досягти найкращого емоційного та фізичного стану під час лікування та запобігти поверненню пухлини.
Це відбувається завдяки стимуляції імунної системи, вважають лікарі-дослідники.


Вони визначили, що лише одна година співів помітно підвищує рівень імунних протеїнів — цитоксинів, які наше тіло використовує для боротьби з серйозними хворобами, у тому числі з раком.

Дослідження провели вчені Імперського коледжу Лондона, Університетського коледжу Лондона і Королівського музичного коледжу, повідомляє The DailyMail.

Та сама година співу також значно зменшує кількість кортизолу.

Зниження рівня стресу і тривоги зменшує навантаження на імунну систему і дозволяє їй виконувати свої функції ефективно.

Проект фінансувала організація Tenovus Cancer Care. У дослідження взяли участь 193 учасники хорів з Кардіфа, Брідженда, Понтипрідда та Свонсі.

У 55 із них був діагностований рак.

Співаки здавали зразки слини до години співу і одразу після. Матеріал аналізували, щоб простежити, які зміни відбулися у рівнях гормонів та цитоксинів.

Результати дослідження були опубліковані у журналі Cancer Medical Science.

Вчені також дізналися, що люди з депресивними розладами переживали значне покращення настрою.

Рівень запальних процесів у тілі знижувався.

Співавтор дослідження лікар Ян Льюїс так прокоментував побачене: Ми заклали фактологічні підвалини розуміння, що хоровий спів має низку соціальних, емоційних та психологічних переваг, а відтепер ще й спостерігаємо за його біологічним впливом. Ми довго чули анекдотичний вислів, що колективні співи дозволяють нам почуватися добре, але вперше вочевидь побачили, що вони покращують роботу імунної системи".

Джерело: Українська правда життя

Немає коментарів:

Дописати коментар