понеділок, 13 січня 2020 р.

Цей день в історії: 12 січня народився Гнат Хоткевич.

Цей день в історії: 12 січня народився видатний український письменник, історик, бандурист, композитор, мистецтвознавець, етнограф, педагог, театральний і громадсько-політичний діяч Гнат Мартинович Хоткевич.
Про Гната Хоткевича я дізналася колись від свого сина, який змалечку дуже багато читав (і читає), і в певний час, десь у 2-3 класі дуже захопився постаттю цієї непересічної людини, навіть було музикував на бандурі та дав мені мотивацію для глибшого дослідження біографії Гната Хоткевича (😁🙂і не тільки Хоткевича, бо розробки про Моцарта, Баха, Вербицького та інших створювала колись теж "під нього", і головну роль завжди у всіх сценках, сценаріях він грав з величезним натхненням))). Мені пощастило передати синове захоплення дітям і ми з учнями зробили урок-проект, присвячений творчості Хоткевича (це вже було давно, але матеріали я зберігаю і використовую надалі). Можете завантажити з мого Google-диску за посиланням:
Он-лайн вікторина про Хоткевича за посиланням: https://ukrerudyt.com/test.php?test=11
Про життя Гната Хоткевича можна писати роман. Народившись у Харкові, він, «східняк», прославляв у своїх творах Гуцульщину; заснував декілька унікальних театральних труп, акторами в яких були залізничники та неписьменні селяни; професійно грав на бандурі та навіть випустив підручник з мистецтва гри на цьому інструменті. Незважаючи на постійну зайнятість, ніколи не був заможним. Через це його двічі кидали жінки, залишаючи на виховання чоловіка дітей. Особисте щастя Хоткевич знайшов у похилому віці, але насолодитися ним повною мірою не встиг – настав період репресій 30-х років…

Немає коментарів:

Дописати коментар